Склонността към изневяра се предава по наследство

Склонността към изневяра се предава по наследство

Проучване на американски специалисти показва, че изневярата може да е наследствена, пише сп. "Journal of Family Issues". Авторите му от Тексаския технологичен университет са установили, че склонността на хората да изневеряват е обусловена от подобно поведение на родителите им.

"Индивидите, чиито родители са били неверни, са двойно по-склонни да изневеряват, отколкото хората, чиито родители не са допускали изневяра", пишат авторите на изследването.

Специалистите обясняват, че начинът, както вербален, така и невербален, по който родителите представят изневярата, влияе върху представите за нея, които си създават потомците им.

"Родителите могат да се опитат да оправдаят поведението си или да представят изневярата като по-приемлива, което оказва влияние върху бъдещите представи и поведението на децата.

Родителите са тези, които учат потомците си кое е приемливо и кое носи награда в романтичните отношения.

От тази гледна точка родителското поведение може да окаже неволни последствия върху това на децата им", обяснява ръководителят на изследването д-р Дейна Уайзър.

Когато пораснат и започнат да създават собствени романтични връзки, децата "вкарват" в действие възприетото от родителите

Специалистите поясняват, че въпреки всичко не е задължително децата на "кръшкачите" също да изневеряват, тъй като е възможно потомците да разбият "порочния" цикъл и да не допускат същите грешки като родителите си.